מהי פסיכולוגיה קלינית?
פסיכולוגיה קלינית הינה מקצוע טיפול בה מטפל/ת שעברו הכשרה מתאימה מעניקים עזרה ותמיכה נפשית ורגשית. במהלך החיים, מרגע הלידה (ואפילו לפני כן בזמן תכנון הילדים ו/או ההיריון!), אנו נתקלים באתגרים שונים הגורמים לנו לשינויים במצב הרוח ועלולים לעורר רגשות ומחשבות שליליות, כגון דיכאון, חרדה, פחדים וחששות, תגובה פוסט טראומטית, הימנעות ממצבים, ועוד. בעוד שבדרך כלל אנו מצליחים להתמודד עם קשיים אלו, ולהמשיך בחיינו, לעיתים מתעוררת תחושת 'תקיעות', חוסר אונים, אין מוצא, ותחושה של משבר קצר או מתמשך. במקרים אלו פסיכולוג/ית קליני/ת מומחית* יכולה לעזור לך להבין תחושות אלו, מאין הן נובעות, כיצד אפשר להתמודד עמן, וכיצד לתכנן את העתיד על מנת להתמודד טוב יותר עם משברים ואתגרים שיוצבו בפנייך.
הכניסה להורות, גידול הילדים, והתמודדות עם שאלות של זהות אישית וזהות הורית יכולים להיות מאוד מאתגרים, במיוחד אם הם מהדהדים על בעיות מוקדמות משנים עברו. כמו כן, לעיתים ילדים מתקשים להבין או להסביר במילים את הבעיות איתן הם מתמודדים, לכן הקושי יכול להתבטא בדרכים אחרות – דרך כאבים שונים בגוף, חרדות להישאר לבד או בחושך, קשיי אכילה, היסגרות, התפרצויות, קשיים בבית ספר, ועוד.
במרכז קשת, פסיכולוגית קלינית עוזרת להתמודד עם הקשיים היום-יומיים, אך גם להבין כיצד גורמים מוקדמים או נסיבות הנובעות ממשפחת המקור השפיעו על בעיות שנוצרו היום. כך ישנו 'טיפול שורש' המאפשר הבנה וטיפול בבעיות באופן מקיף המאפשר צמיחה וגדילה של כל המשפחה.
ישנן גישות שונות לטיפול פסיכולוגי: טיפול במשחק (play therapy), טיפול פסיכודינאמי, טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT – Cognitive Behavioral Therapy), טיפול משפחתי-מערכתי, טיפול דינמי קצר מועד, טיפול נרטיבי, EMDR, דמיון מודרך, הדרכת הורים, ועוד.
על מנת להעריך נכונה ולהתאים את הטיפול הנכון המתאים לבעיה או לקשיים איתם פונים, יש לערוך הערכה ראשונית (אינטייק): לאחר ההפניה לפסיכולוגית קלינית של המרכז, יערכו על ידה מספר פגישות (בד"כ 3-4), שבהן הפונה/ים מספרים על סיבת הפנייה, על גורמים נוספים המשפיעים במשפחה, וכן יילקח רקע על משפחת המקור של ההורים והמשפחה המורחבת. נערכת פגישה עם הילד/ים בעלי הקשיים, וכמו כן במהלך הפגישה השנייה או השלישית נפגשת הפסיכולוגית עם בני המשפחה כולה. לאחר מפגשים אלו תיערך פגישת סיכום שבהן הפסיכולוגית הקלינית מסכמת את ההערכה הראשונית ומוסרת את המלצותיה להמשך טיפול. במקרים מסוימים נעשית גם הערכה פסיכו-דיאגנוסטית, להבנה מעמיקה יותר של עולמו הפנימי של הילד/ה ויכולותיו/ה הקוגניטיביות והחברתיות.
טיפול פסיכולוגי יכול לכלול עבודה פרטנית עם אחד מבני המשפחה, דרך למשל טיפול במשחק עם אחד הילדים; שיחות עם נער/ה מתבגרת בתוך המשפחה; עבודה טיפולית עם כמה מבני המשפחה יחד (לדוגמא, הורה וילד ביחד); ו/או עבודת הדרכה של ההורים.
הטיפול המוצע במרכז קשת יכול להימשך מספר חודשים או להימשך מעבר לכך כאשר ישנו צורך בהתערבות ארוכה יותר. גם במקרים אלו, לאחר ארבעה חודשים, הפסיכולוגית הקלינית של המרכז מבצעת הערכת ביניים של התקדמות הטיפול וההמלצות להמשך.
מיהם פסיכולוגיים קליניים מומחים?
פסיכולוג/ית קליני/ת הם מטפלים בעלי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית ממוסד מוכר, הרשומים בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. בנוסף לכך, פסיכולוגיים קליניים מומחים עורכים ארבע שנות התמחות קלינית במרפאות של בריאות הנפש, ולאחר שעמדו בהצלחה בבחינת הסמכה, הם נרשמים בפנקס הפסיכולוגים, כשלצד מספר הרישיון שלהם נמצא הסימן "קליני".